اهمیت استراتژی مناسب در بازاریابی دیجیتال
بازاریابی دیجیتال یکی از رکنهای اصلی و مهم توسعه و رشد کسب و کارهای نوپا و قدیمی محسوب شده و در چند دهه اخیر اهمیت فراوانی میان صاحبان مشاغل مختلف کسب کرده است.
سؤال اصلی اینکه بازاریابی دیجیتال چگونه در این مدت کوتاه گوی سبقت را از بازاریابی سنتی ربوده و اینقدر محبوب شده است؟
دلایل محبوبیت بازاریابی دیجیتال در صنایع مختلف
مهمترین دلایل محبوبیت دیجیتال مارکتینگ که آن را به یک عنصر حیاتی در صنایع مختلف تبدیل کرده عبارتند از:
- رشد سریع تکنولوژی؛
- دسترسی بالای افراد به اینترنت در تمام ابعاد؛
- تمایل بیش از حد مردم به حضور در فضای مجازی؛
متاسفانه بسیاری از کسب و کارها با حضور در فضای مجازی نه تنها موفقیت چشمگیری کسب نکرده، بلکه اعتبار کنونی خود هم از دست میدهند زیرا برای موفقیت در این عرضه باید یک استراتژی اصولی و هدفمند تدوین و بر اساس آن عمل کرد.
آشنایی با مفهوم استراتژی در بازاریابی
استراتژی در واقع طرحی جامع برای دسترسی به هدفی خاص در بازاریابی است که کاملاً قابل سنجش و ارزیابی است. استراتژی بازاریابی معمولاً آنچه سازمان در دست دارد را با آنچه از دست داده مقایسه کرده و با استفاده از آن بهترین راه برای تحقق اهداف را در اختیار مدیران سازمان قرار میدهد.
مقایسه استراتژی و تاکتیک
متاسفانه اغلب افراد واژه استراتژی و تاکتیک را یکی دانسته در حالی که این ۲ مفهوم با یکدیگر تفاوت دارند. در این بخش تفاوت استراتژی و تاکتیک عنوان خواهد شد.
استراتژی بازاریابی با توجه به حوزه فعالیت و وسعت کسب و کار به ۳ بخش کلی تقسیم شده که هرکدام اهداف مخصوص به خود را دارند:
- شناسایی نقاط ضعف کسب و کار؛
- ارائه یک سیاست کلی برای رفع نواقص موجود؛
- تدوین اقدامات هدفمند برای دستیابی به موارد بالا و اجرای طرح مورد نظر؛
اما سؤال اصلی اینکه …
تاکتیک چیست؟
تاکتیک مجموعه اعمالی است که در طول استراتژی آنها را انجام داده و در واقع گامهای موثری است که شما را در پیاده سازی و اجرای هر چه بهتر استراتژی بازاریابی کمک میکند.
استراتژیهای ابتدایی در بازاریابی دیجیتال کدامند؟
سادهترین گامهای استراتژی بازاریابی دیجیتال عبارتند از:
- ساخت وبلاگ؛
- تبلیغ محصول یا خدمات در فضای مجازی؛
- برگزاری وبینار که سبب آشنایی بیشتر کاربران با محصول یا خدمات مورد نظر میشود؛
- نگارش مقالات و منابع آموزشی به طور رایگان؛
- و در آخر بهینه سازی موتورهای جستجو یا سئو؛
نکات مهم در تدوین استراتژیهای دیجیتال مارکتینگ
پس از بررسی استراتژیهای مهم و ابتدایی در بازاریابی دیجیتال، در این بخش نکات مهم در طراحی هر چه بهتر این استراتژیها را بیان میکنیم.
ایجاد پرسونای مشتری
پرسونای چیست؟ پرسونای واژهای است که این روزها در حوزههای مختلف به خصوص بازاریابی دیجیتال بسیار شنیده شده و به معنای مجموعهای ویژگیها و خواستههای قلبی و فکری مشتری یا مخاطب فرضی است.
برای مثال برای تدوین پرسونای مناسب مشتری ابتدا باید اطلاعات کیفی و روانشناسی مخاطبین خود را شناخته و هدف مشتری از ارتباط با شما را به خوبی ترسیم کنید.
گامهای بعدی در طراحی پرسونای مخاطب عبارتند از:
- شناسایی چالشهای پیش روی شما در ارتباط با مشتری؛
- تشخیص علاقه مندی مخاطبین که شما را در ایجاد طرح و استراتژی مناسب کمک میکند.
- اطلاعاتی درباره مشخصات کمی (دموگرافیک) افراد مانند سن، محل زندگی و… کسب کنید.
ایجاد طرح مناسب تولید محتوا
یکی از رکنهای مهم و اساسی در استراتژی بازاریابی دیجیتال، ایجاد یک طرح جامع و مناسب تولید محتواست که به طور خلاصه شامل مواردی از قبیل: عنوان، هدف، ساختار و تبلیغ محصول یا خدمات مورد نظر است.
پیشنهاد مطالعه: آشنایی با اهداف بازاریابی از طریق تولید محتوای دیجیتال
انتخاب کانالهای مناسب برای بازاریابی دیجیتال
برای موفقیت در بازاریابی دیجیتال باید ابتدا اهداف و جامعه هدف خود را مشخص کرده و کانالهای مناسبی برای تبلیغات و برندسازی انتخاب کنید.
شناسایی ابزار دیجیتالی مورد نیاز
نکته آخر برای موفقیت در بازاریابی دیجیتال شناخت ابزار و اهداف مورد نیاز است که اندازه گیری و مدیریت آن را تا حدودی آسان خواهد نمود.
اگر در انجام استراتژیهای دیجیتال مارکتینگ نکات فوق را رعایت کنید، در انتها قادر به محاسبه بودجه و شناسایی نقاط ضعف و قوت سازمان خود خواهید بود.
برای آشنایی بیشتر با اصول بازاریابی به مقاله ” مفاهیم اولیه بازاریابی دیجیتال” مراجعه کرده یا کتاب “نگاهی بر روشهای بازاریابی (جلد اول)” را مطالعه کنید.